Mad & Drikke

Det første, der slår i øjnene, når Bulgarien bliver nævnt er strand, vrimlende liv og smuk natur. Et land der er moderne og traditionsrigt. Maden er ikke umiddelbart det, der falder for øje, men Bulgarien har faktisk et stort udvalg af spændende retter.

Det bulgarske køkken læner sig op af en gammel bondekultur, hvor grøntsager, kød og mælkeprodukter indgår naturligt i madlavningen. Og her har både det græske og tyrkiske køkken også præget Bulgariens brug af krydderier som sar, timian, spidskommen, paprika og hvidløg og givet fetaosten en væsentlig rolle.

Generelt vil mange danskere dog se de  mange overdådige salater, som de retter der specielt definerer det bulgarske køkken. Især blandt forretterne er det salaterne, der dominerer.

Shopska
Den mest kendte salat både for lokale og turister er Shopska. Hovedingredienserne her er tomat, agurk og løg med revet white cheese(fetalignende ost) henover.
Salaten er forfriskende og et let måltid under den stegende sol.

”Kaffe, hvor end du er”
For mange bulgarere består dagens første måltid generelt af en smøg og en kop kaffe. Kaffen får bulgarerne som oftest fra de mange automater, der er placeret rundt omkring i byen. Man kan altså få kaffe, lige meget hvor man er, og her fokuseres mere på samværet og hyggen omkring kaffen frem for at bruge energien på at lave kaffe fra bunden. (

Som det mere spiselige til morgenmad spiser mange bulgarere fåre-yogurt eller brød med white cheese.

Blandt hovedretterne har bulgarerne fået inspiration fra adskillige lande, og der er en bred vifte af spændende retter på alle restauranterne i Sunny Beach.
De fleste hovedretter indeholder kyllinge, svine- eller lammekød. Det er altså både muligt at være madentusiast og kræsenpind i Bulgarien.
En hovedret som især kan anbefales er en Kavarma, der er en kød- og grøntsagsgryde eller Rodopsko Cheverme, der er grillet lam.
Der findes derudover et hav af muligheder til dessert. Vi anbefaler især desserten bestående af is, flødeskum og en chokoladekage med flydende chokolade inden i.

I Sunny Beach’ gader byder en masse boder også på spændende spise. Her kan du møde duften af bagte kartofler, hvor du selv kan bestemme fyldet.

Til den lidt sødere tand er der også boder med pandekager og is i alle regnbuens farver.

Der er mange restauranter, som kan anbefales, men især Valhalla, Central, Arena og Stella er steder, hvor man både får indtryk af den bulgarske charme og en udsøgt middag.